Foto: Henning Larsen - www.gydebanker.dk

Find havørredens gydepladser

onsdag 11 nov 15
|
Jan-Nielsen

I de næste par måneder gyder havørreden for alvor i vandløbene. Se en kort videofilm om, hvordan det sker, og hvordan du kan kende en brugt gydeplads. 

I de seneste år har en del sportsfiskere brugt nogle dage i januar og februar på at gå gennem ørredens lokale gydevandløb for at tælle og kortlægge de brugte gydepladser på vandløbenes stryg. På den måde kan man se, om de aktuelt er blevet brugt til gydning. Man kan også finde ud af, hvor der eventuelt er behov for at forbedre gydemulighederne ved at udlægge gydegrus, dvs. småsten på størrelse med valnødder.

Flere andre fisk, lampretter og smådyr trives også på strygene, og man behøver ikke at være sportsfisker for at kunne glæde sig over, at der er liv i vandløbet. Alle naturvenner kan hurtigt lære at finde ørredens gydepladser på stryg i vandløb med friskstrømmende vand og grusbund, både i bække og åer.

Sådan kan du kende en brugt gydebanke
De fleste ørreder gyder fra november til januar på strækninger med grusbund og godt fald, hvor vandet løber hurtigt hen over og gennem gydegruset. På den måde får æggene tilført frisk vand og ilt, til de klækker omkring den første april.

Ørrederne kan flytte store mængder gydegrus, når de gyder. Først graver de et hul til æggene, og efter gydningen hvirvler hunnen grus hen over de befrugtede æg. Gruset lægger sig som en såkaldt legebanke hen over æggene og sikrer, at vandet tvinges til at løbe gennem gydebanken.

Man kan kende de brugte gydepladser på, at der er et dybt hul, et såkaldt slaghul, opstrøms gydepladsen, hvor ørreden har hvirvlet grus op til at dække æggene. Det ophvirvlede grus på selve legebanken er lyst, og legebanken ligger højere end resten af bunden.

Store ørreder flytter meget grus. En brugt legebanke fra en stor hunfisk kan dække flere kvadratmeter. Legebanker fra små ørreder er noget mindre.

Film om ørredens gydeområder

Se filmen Sådan kan du kende en brugt gydebanke fra en havørred

Filmen er et uddrag af en lidt længere film Ørredens gydeområder – vandløbets stryg skaber liv

Sådan kan man selv skabe gydemuligheder for ørreden

DTU Aqua har lavet en film om, hvordan man selv kan lave en gydebanke. Se videoen: Hjælp bækkens ørreder – sådan laver man en gydebanke

Du kan også downloade en vejledning i, hvordan du skal gøre. Hent vejledningen ”Sådan laver man gydebanker for laksefisk – genskabelse af naturlige stryg med et varieret dyre- og planteliv

Af Jan Nielsen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.


https://www.fiskepleje.dk/nyheder/2015/11/havoerreden-gyder-i-vandloeb?id=7c77633f-061e-47a7-91f5-0328a838b935&utm_media=mail
27 DECEMBER 2024